Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Mozilla je dosud životně závislá na smlouvách s vyhledávačem Google. Za to, že je tím výchozím, dostává Mozilla obrovské peníze. Nyní prodlužuje smlouvu na další roky, což jí dává větší šanci na přežití.
Tominospk (37) | 16.8.202010:52
Já nevím jak Vy, ale každému co dělám PC NB, tak chce Chrome, ne Firefox. Sám na něm jedu, ale vadí mě arogantní chování Mozilly, třeba prkotin, že si nemůžeš dát Panel nad okno, tak jak naposled ještě přes Classic Theme Restorer, nemožnost zobrazení Ikony webu atd. Někomu to je u prd..., ale někdo si na tom zakládá. Takže asi za poslední 2 roky ­(?­) stovky strojů a možná 2­-3 Firexoxy, zbytek v drtivé převaze přáním Chrome, je mě líto, ale pokud budou kadit na lidi a jejich zvyky, tak lidi budou to samé na ně.
Odpovědět1  2
honza1616 (3699) | 16.8.202011:28
Tak že většina lidí chce Chrome je dáno tím že je to nejznámější prohlížeč a znají ho z reklam na Google vyhledávače, i mě ho tam vnucují,
....ale to je bohužel neznalost, lidé jiné prohlížeče nebo jejich výhody­/nevýhody prostě neznají.
Dej jim na zkoušku Chrome, Edge i FF a uvidíš že ti řeknou že ty další prohlížeče neznají.
Arogantní chování Mozilly ?
a co už takřka monopol Googlu ? to je v pořádku? ...to je
a jak jsem už zmínil vnucování vlastního prohlížeče, a nejen ve vyhledávači ale i dodatečně jako druhotný SW v instalační balíčcích ? Nebýt těchto dvou věcí a agresivní politiky Googlu tak pozice Chromu a FireFoxu jsou opačné.
Panel nad oknem ?
tím nevím co myslíš, nicméně já mám panely úplně nahoře, stačí si lištu upravit
https:­/­/ctrlv.cz­/shots­/2020­/08­/16­/umml.png
to stejné ikonky webu, taky je tam mám, a je pravda že mi pomáhají se v tom množství panelů rychle orientovat, ale nepamatuji že by mi někdy zmizely
Odpovědět3  1
Tominospk (37) | 16.8.202011:57
Ty panely zcela nahoře, jak mají nyní, jsou hrůza, jako u Chorme. Kdysi byly dole hned nad oknem a bylo to přehledné, ne tak jak teď, že jsou zcela nahoře. Hele, je to asi jako s Windows Phone­- udělali si to podle sebe a neslyšeli nářky lidí, teda slyšeli, ale z vysoka na ně co? A co lidi na WP? Dali WP sbohem a MS tak podruhé skončil se svýma mobilama a tím i zařízl Nokii. Ta současná Nokia, co nese jen jméno Nokia pro HMD, je totální zkáza. Stejně jako jejich poplivané dlaždice, kdo je používá? Nikoho neznám. Ale to jsem odbočil. Mozilla chce po mě peníze, už jsem přemýšlel o nějaké částce, ale pak jsem si řekl, za co? V horizontu týdnů chci překopat PC a s čistým Winem už tady nebude Firefox. Vysr se na lidi a já na ně také.
Odpovědět0  3
Milan Šurkala (4972) | 16.8.202012:13
Ale vždyť ty panely jde v Mozille přece dát dolů. Co se týče WP, co měl Microsoft dělat? Microsoft nebyl první, kdo se na někoho vykašlal. Pokud to nikdo nekupoval, to měl Microsoft udržovat platformu, kterou nikdo nechce? Jaký to dává smysl? Byli to zákazníci, kteří se jako první na někoho vykašlali. Kdyby zákazníci nekašlali na Microsoft, ten by to jistě nezařízl. Neměl by k tomu důvod.
Odpovědět2  2
Tominospk (37) | 17.8.202011:59
Co si pamatuju, MS odpověděm lidem, že tapeta jejich dítěte ­(partnera­) na pozadí jako bývá zvykem u jiných OS, prostě u WP nebude a mají si zvyknout. To jen tak, jak se MS postavil k llidem a oni k WP. A pak to umožnili, že byly dlaždice poloprůhledné. Bylo to hnusné. Že se ve WP ani nedalo kloudně zjistit info o souboru, byla také hloupost. Nedávno jsem četl diskusi, kde lidé žádali na W10 v nějaké snad petici, aby šel jejich prohlížeč fotek zavírat ESC, MS to myslím ani nekomentoval. Lidé mají přání a vlastníci neslyší. Čemu se pak divit? Lidi nemusí v mém prvním příspěvku souhlasit a já souhlasím s nimi, ale Firefox má odzvoněno. Nedávno 250 lidí propustil a další budou kdy?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 17.8.202012:54
To je sice pěkné, ale tohle přeci nejsou věci, kvůli kterým si většina lidí nekoupí telefon. Lidi se nekupovali Androida nebo iOS kvůli tomu, že tam nešla dát tapeta. Opravdu si myslíš, že člověk měl přes sebou iPhona, nějaký smartphone s Windowsem a Androida a při výběru si řekl ­"ne, Windows nechci, nejde tam dát tapeta­". Tam byly důvody jiné a důležitější ­(např. všeobecná hysterie kolem absence aplikací­).

Není tak časté, že je to výrobce, kdo je prvotním důvodem toho, proč se odstaví nějaký produkt. Kompaktní fotoaparáty neodstavují výrobci proto, že se jim chtělo, ale protože se trh zmenšil na setiny. Rušením reagovali až 4 roky poté, co začal trend. Nebyli to výrobci, kdo se vykašlal na zákazníky, ale zákazníci se prvně vykašlali na výrobce ­(a kupovali telefony­). Podobně to máš třeba u aut. Velmi rychle mizí např. sedany střední třídy. Ale opět to nejsou výrobci, kdo se rozhodl, že je jen tak zruší. Byli to zákazníci, kteří začali masově kupovat SUV a pak prodeje sedanů klesaly na zlomky předchozích čísel. Pak není divu, že je začínají výrobci rušit.

Microsoft také mobilní Windows neodstavil ze srandy, ale protože se nenašla dostatečná masa zákazníků, která by výrobcům softwaru a dalším zákazníkům dala najevo, že jde o udržitelný systém s budoucností. Samotný mobilní Windows byl přitom u těch, kteří mu dali šanci, mnohdy velmi oblíbený ­(alespoň co jsem mohl pozorovat­).

Že má Firefox odzvoněno, to si myslím i já. Moc nevidím způsob, jak by mohl zvrátit trend.
Odpovědět0  0
honza1616 (3699) | 14.8.202019:59
a i skalní fanoušci FF jako já, budou prechazet mile radi ke konkurenci
Odpovědět4  5
mittar (162) | 15.8.20208:22
To asi ne, by se muselo stat fakt neco priserneho abych sel ke konkurenci a pravdepodobne minimalne zaruka vecneho raje a 30 konkubin abych sel navic milerad :)
Odpovědět5  0
machja (39) | 15.8.202011:07
ty nejsi fanoušek ty jsi k****. snad mě teda za tento výrok nedají banán... Ale fakt nechápu, jestli si fanoušek tak raději pošli mozile prachy at mají z čeho platit vývoj. Já jsem už taky něco poslal. Je to cesta.
Odpovědět2  3
honza1616 (3699) | 16.8.202011:40
to jsem kdysi udělal jenže tenkrát FF vypadal a fungoval jinak
za to co ted předvedli třeba v mobilní verzi si nezaslouží nic,
jak už někdo napsal u jiného článku :­) :­)... ­"ať Mozilla shoří v pekle­"
pokud chtějí peníze od lidí, tak si to musí pochopitelně zasloužit, jenže když tak koukám na poslední recenze oné mobilní verze FF tak co na to mám říct ?!
scrollnul jsem dolů asi 5 stránek a hodnocení kde byla 2 nebo víc hvězdiček bych spočítal na prstech jedné ruky, jinak vše jsou silně kritické recenze s 1 hvězdičkou, tolik asi o kvalitě produktu, takový produkt si nezaslouží investici, ty by jsi taky za nekvalitní produkt v obchodě jistě nezaplatil, nekoupil ho, nebo požadoval reklamaci­/refundaci
jistě ted budeš argumentovat tím že to je mobilní verze a to je něco jiného, ale politika a vývoj v mozille se odráží do obou produktů stejně
https:­/­/play.google.com­/store­/apps­/details?id=org.mozilla.firefox&showAllReviews=true
Odpovědět0  3
Milan Šurkala (4972) | 16.8.202012:00
To je také o úhlu pohledu. Firefox používám už od verze 0.něco ­(vedle pravidelného používání Edge, Chromu i Vivaldi­) a nepřijde mi, že by se v něčem zásadně změnil k horšímu. Bylo pár změn, které mi nevyhovovaly, ale nic, co by se nedalo nastavit. Pokud jde o mobilní verzi, používám tu pro iOS, takže Android nemůžu hodnotit, ale také s tím nemám problém a používá se mi líp než jiné prohlížeče. Moc nevím, v čem by měl být Firefox nekvalitní. Jestli mě na něm něco štve, tak je to přehrávání videí, které moc nezvládá ­(a nejen YouTube­).
Odpovědět1  0
honza1616 (3699) | 16.8.202015:47
ano desktop FF... já ho používám asi až od verze 10, vadilo mi když před pár roky přešli na nový engin a hodně doplňku skončilo a i v průběhu vývoje bylo implementováno plno funkcí které nahradily staré funkce a díky tomu taky skončilo plno doplňků, opět jsem to ale přežil a přizpůsobil se,
nové verze FF přinesly synchronizace všech zařízení v učtu, správce hesel a další věci které denně využívám a dřív jsem na to musel mít taky doplňky

k té mobilní verzi... možná že na iOS ještě ta novinka nedorazila
ale stačí se podívat na ty poslední recenze, je to taková obdoba steam bombingu když přijde do nějaké hry nějaký patch který ji totálně rozhodí , až na to že zde je silně kritických 98% recenzí

...to asi nebude náhoda

a na to celé narážím,
jestli budou provádět s desktopem to co provádí v mobilní verzi ,tak se nedivím že lidé na mobilu při přechodu na Chrome automaticky začnou využívat Chrome i na počítači, kvůli jednomu ekosystému a synchronizaci aktivit
Odpovědět0  1
Juras (59) | 17.8.202011:40
Zajímavé názory, ale stejně nic nezmění. Také používám Mozillu Firefox od nepaměti a vím, že ne vždy vše bylo ok. Tohle mě ale nikdy neodradilo. Osobně budu firefox používat i přes jeho občasné nedostatky. Jiný prohlížeč navíc ani nainstalovaný nemám.
Ještě jeden kontroverzní názor. Čím menší zkušenosti uživatele, tím více používá Chrome.
Odpovědět3  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.